2018 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

Bernas. Saugomas miestas - meška

Bernas. Šveicarijos sostinė. 5 šalies miestas. Tokios trumpos žinios apie šį UNESCO saugomą paminklą.
Teisingiau - saugomas istorinis miesto centras, įsikūręs Arės upės vingyje, iš trijų pusių saugančiame miesto centrą.
Miestas įkurtas 1191 metais Ceringeno  grafo Bertoldo. Sako, kad miestas gavo pavadinimą pagal pirmąjį medžioklės grobį - mešką. Tačiau žodžiai tik skamba panašiai...



 Kita versija -  tai suvokietintas Veronos pavadinimas. Ir - labiausiai tikėtina, bet mažiausiai romantiška versija - pavadinimas kilęs iš keltų kalbos, "bren" - kalnas, arba "brena" - tarpeklis. Taip, keltai tose vietovėse gyveno, jų kultūros laikotarpis - V-I a. pr. Kr., sutampantis su apylinkių  apgyvendinimo laikotarpiu. 
Taigi, grafas Bertoldas (pravarde) Turtingasis įkūrė miestą ir jo gyventojų skaičius, turtai, bažnyčios ėmė augti kaip ant mielių. Po jo mirties miestas perėjo Šventosios Romos imperijos nuosavybe, tapo imperinės svarbos. Beje, vienuoliai padirbo "Auksinę Berno chartiją", kaip dokumentą ir imperatorius ją pripažino kaip tikrą, tad miestas turėjo labai daug savivaldos teisių, o jau XIV amžiuje įstojo į "Aštuonių žemių sąjungą" - Šveicarijos konfederacijos prototipą, tapdamas visiškai laisvu miestu. 
Ką būtinai reikia pamatyti Berne:
  • Berno katedrą (Berner Münster) vėlyvosios gotikos paminklą, reikšmingiasią Šveicarijoje. Istoriniuose šaltiniuose ši katedra minima jau 1244 metais. Bažnyčia pastatyta trijų navų, tuo   
    metu stovėjo tolėliau už miesto sienų ir priklausė Teutonų ordinui. 







    • Zytglogge - gynybinės sienos bokštas su astronominiu   laikrodžiu. Miestas buvo statomas Arės upės vingyje, tad šis bokštas buvo vienintelis, kuris saugojo miestą. Jam plečiantis, atsidūrė miesto viduryje. Iki miesto gaisro naudotas ir kaip kalėjimas. 














    • Berno fontanai. Jau XIV amžiuje minima, kad miestelėnai gali semti vandenį iš 5 fontanų, iki šių dienų iš jų išliko tik  Stettbrunnen (Amžinasis fontanas). XVI amžiuje mediniai fonatanai pakeisti akmeniniais ir papuošti skulptūromis. Senajame mieste jų yra 11, 10 iš jų kurti Freiburgo skulptoriaus Hans Gieng. 


    Skaitykite mūsų bloge taip pat: 

    Vilius Telis ir kiti ambasadoriaus džiaugsmai
    Audra ir veržimasis: F. Šleris. Vilius Telis


    Komentarų nėra: