2018 m. rugpjūčio 6 d., pirmadienis

Dainos Sakartvelo kalnuose. Saugoma UNESCO

Šįkart kalbėsime apie kultūrą tautos, kurią tik neseniai pradėjome vadinti jų tikru vardu - Sakartvelas, sakartvelai, nebe gruzinai.
Kiekviena tauta didžiuojasi savo unikaliomis dainomis, kad ir kur jos būtų užgimusios - fado - lūšnyne, ar  labai gilioje senovėje.
Sakartvelo dainos gimė kalnuose.... Ir dainuoti reikia taip, kad girdėtųsi toli... Nepaisant to, ir darbo, ir užstalės dainos labai





Sakartvelo daugiakalbis dainavimas yra neįkainojama tradicija, įtraukta į UNESCO nematerialų kultūros paveldo sąrašą. Pagal tradiciją tipiškų gruzinų dainų atlieka vyrai,  mažiausiai trys balsai. Daina "Chakrulo" yra geriausias gruzinų polifonijos pavyzdys.
Dainavimas yra neatskiriama legendinio Gruzijos svetingumo dalis ir yra svarbi gruzinų šventės dalis. "Supra" - gruzinų šventė - gali trukti keletą valandų ir būtinai apima ilgus ir iškalbingus tostus, po kurių eina atitinkama daina.



Gruzijos vokalinė muzika kūrėsi nepriklausomai nuo Vakarų Europos harmonijos taisyklių. Jos skalė yra pagrįsta kvintos, o ne oktavos apimties eilėgarsiu, intervalai nėra suderinti vieni su kitais, visa tai suteikia muzikoje turtingą ir intensyvų, bet šiek tiek neįprastą vakarinių ausų garsą. Lygiai taip neįprasta, kad pagrindinė partija skiriama vidurinei balsų grupei, žemiausi balsai truputį keičia melodiją. Kai dainą pradeda solistai, jie paprastai priklauso viduriniams balsams, vėliau melodiją pagauna kiti balsai.


Skirtinguose Sakartvelo regionuose - skirtingi polifoniniai elementai, pagal kuriuos galima nuspręsti iš kurio regiono kilę atlikėjai. Šių dainų ypatumas ir tai, kad jos visiškai nepananaši į kaimyninių tautų dainas, tarkime armėnų, tačiau muzikologai randa sąsajas su tolimesnėmis tautomis tiek geografiškai, tiek ir etno kilme - į Korsikos, baskų ir netgi Afganistano. Unikalu? Taip.

Nuvykę į Sakartvelą, jūs tiesiog privalote pamatyti:

Gelati vienuolyną
Mccheta istorinius paminklus
Aukštutinį Svaneti



Komentarų nėra: