2014 m. lapkričio 14 d., penktadienis

Stebuklai ir talismanai

Stebuklai vyksta. Tame tarpe ir Lietuvoje. Kaip ten toje Keistuolių dainoje "Reikia tik labai norėti, pasistengti ir tikėti". O dar galima imtis pagalbinių veiksmų! kokių?
Vienas labai mėgstamas skaitytojų žurnalas "Šeimininkė" pristato vietas, skulptūras, kuriems jų lankytojai suteikia magišką galią.
Nuotraukos - rastos internete
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Rita Šemelytė
Skulptūros, skleidžiančios laimės ir sėkmės galią
 Keliaudami po užsienio šalis dažnai matome turistų pamėgtas skulptūras, kurios nutrintos iki blizgesio. Šventai tikima, kad toks ritualas atneša sėkmę. Kokiais talismanai garsėja Lietuvos miestai?
Sėkmės pilvas apsaugo nuo bankroto    
Sėkmės pilvas. Skulptorius
Romualdas Kvintas. Vilnius
Skulptoriaus Romualdo Kvinto sėkmę lemiančių skulptūrų rasime visoje Lietuvoje. Kauniečiai pamėgo šlagerių pradininko Danieliaus Dolskio skulptūrą Laisvės alėjoje ir iki blizgesio nutrynė jo pirštą, telšiškiai tampo mešką už nosies, klaipėdiečiai už rankos palaiko oro bučinuką siunčiančią mergaitę, birštoniečiai mergaitei su kasytėmis uždeda kepuraitę per Kalėdas, vilniečiai patrina „Sėkmės pilvą".
„Šis bareljefas skirtas verslininkams. Kol kas dar niekas bankroto nepatyrė, vadinasi, pilvas neša sėkmę. Juk jei būtų blogai, praneštų, o sėkme niekas viešai nesigiria", - šypsosi skulptorius R. Kvintas.
Rytietiškas tradicijas simbolizuojantis sotus, rubuilis pilvukas papuošė sostinės pastato sieną Vilniaus gatvėje praeitais metais. Autorius apskaičiavo, kad nuolat liečiant kelių milimetrų storio bronzinį „Sėkmės pilvą" jis prasitrintų per maždaug šimtą metų.
Skulptorius svarsto, iš kur kilo tradicija miesto skulptūras paversti laimės, sėkmės simboliais: „Žmonėms patinka ritualai, jie tiki prietarais ir mistinėmis galiomis. Pasaulyje yra daug skulptūrų, kurios nutrintos iki blizgesio. Dažnai net nereikia nieko sakyti, žmonės patys ima kurti legendas apie skulptūrą, savaime sklinda gandas, kad ji pildo norus. Ne mano idėja, kad Danieliui Dolskiui reikia trinti pirštą ar žemaičių meškai nosį - žmonės patys sugalvojo ir tiki, jog tai jiems atneš sėkmę. Gal ir aš prisidėjau, įkraudamas skulptūras teigiama energija? Kai kurie monumentai turi stovėti ant pjedestalo, pakylėti, o šios mano skulptūros yra žmogaus dydžio, stovi akių lygyje. Skulptūros neturi būti agresyvios, gąsdinti žmonių, jos skirtos teigiamoms emocijoms sužadinti."
 Meška pildo norus
 
 
Žemaitijos turizmo informacijos centro Telšiuose gidės Elena Kakanauskienė ir Aistė Šiaudkulienė
Žemaitijos legendos. Skulptorius Romualdas Kvintas. Telšiai

palydi per miestą, kuriame yra ritualais garsių skulptūrų. Kelionę pradedama nuo skulptoriaus Osvaldo Neniškio „Meškos pėdos" Turgaus aikštėje. Legendinio Žemaitijos totemo - meškos pėda žymi buvusios sostinės vietą. Jei į pėdą įsprausite ranką, būsite stiprūs ir tvirti kaip lokys.
Dar viena laiminanti meška - R. Kvinto „Žemaitijos legendos". Skulptūra vaizduoja meškiukus ir žemaitukus ant nugaros nešančią mešką- Žemaitijos motiną. Tai primena legendą apie meškas, padėjusias žemaičiams auginti vaikus. Meškos galia tikima iki šiol - švelniai patrynus jos nosį išsipildo geri norai.
Telšiuose yra ir daugiau paslapčių - trijų pastatų sienose paslėpti medaliai „Žydukai", kuriuos sukūrė skulptorius Romualdas Inčirauskas. „Žydukai" įleisti į pastato plytas, žmogaus akių lygyje. Medaliai skirti žydų atminimui: vienas ženklina buvusios rabinų mokyklos, kiti - dviejų sinagogų vietas. Kai juos rasite - patrinkite nosimi ir būsite turtingi.
 Kaminkrėčio saga neša laimę 
Bučinys. Skulptorius Romualdas Kvintas. Klaipėda
Pasak architektės Gerdos Antanaitytės, Klaipėdoje yra daug mažosios architektūros, jaukių skulptūrėlių, kurios    išpildo norus ir svajones. Dažnai tai pasakų personažai ar vaikystės svajonių simboliai.
Turistų ir miesto gyventojų labai mėgstama Svajūno Jurkaus skulptūra „Stebuklingasis peliukas" meiliomis akutėmis ir didelėmis ausimis. Pasilenkus prie mažylio ir pašnibždėjus į ausį slaptą troškimą, jis išsipildys. Juk peliukas stebuklingas, apjuostas burtažodžiu: „Mintis paversk žodžiais - žodžiai taps stebuklais." Dar vienas talismanas - skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo „Laimės saga", kurią pagal seną tradiciją reikia paliesti.
„Tokios skulptūros turi savo istoriją, kuri ne mažiau svarbi negu pats meno kūrinys. Dažniausiai autorius sukuria istoriją, o kartais legendų atsiranda vėliau - žmonės pradeda tikėti, kad skulptūrėlė neša sėkmę. Daug lemia ir skulptūros vieta - eini siauromis senamiesčio gatvėmis, klaidžioji kiemeliais ir netikėtai aptinki skulptūrą", - sako G. Antanaitytė.
  Šių metų pavasarį ieškant vietos Romualdo Kvinto skulptūrai „Bučinys" architektai apsvarstė kelis variantus. Planuojant statyti skulptūrą, jos autorius ir architektas dirba drauge. Iš anksto aptariama, kokiame aukštyje stovės skulptūra, kaip ji bus apšviesta, iš kur ją matys žmonės. Nutarta, kad skulptūrą reikia pastatyti kuo arčiau vandens, Danės upės krantinėje. „Mergaitės veidą atgręžus į saulę, marias, vėją, visa aplinka organiškai susiliejo su autoriaus sumanymu. Kai vieta parenkama sėkmingai, skulptūra tampa dar prasmingesnė", - teigia G. Antanaitytė.
„Tai maža klaipėdietė, žiūrinti į atplaukiančius laivus, pasitinkanti atvykstančius žmones", -sako R. Kvintas. Ant pirštų galų pasistiebusi bronzinė mergaitė siunčia bučinį ir kitoje upės pusėje, kruizinių laivų terminalo teritorijoje, stovinčiam berniukui su šuneliu (skulptūra „Vaikystės svajonė", autoriai Svajūnas Jurkus ir Vytautas Paulionis). Architektė tikisi, kad šią simpatišką mergaitę pamėgs turistai, jų rankų nuglostyta ji žibės ištisus metus.
Be tikėjimo - tik šaltas akmuo
Gyvenimo žuvis. Skulptorius
Algirdas Varžinskas. Panevėžys
Birštono parke įrengtas skulptūrų takas, bet kol kas nė viena skulptūra nepagarsėjo kaip sėkmės talismanas. Pasak Birštono turizmo informacijos centro darbuotojų, kamerines skulptūrėles miesto gyventojai ir svečiai mėgsta papuošti per didžiąsias šventes - uždeda raudoną kepuraitę per Kalėdas, užkiša tulpę Kovo 8-osios proga. 
Panevėžyje daug diskusijų sukėlė skulptoriaus Algirdo Varžinsko „Gyvenimo žuvis". Vieniems kompozicija atrodo miela, kiti abejoja dėl jos meninės vertės ir vietos. Skulptūros autorius tikisi, kad žuvį laikantys berniukas ir mergaitė taps sėkmės simboliu - tokia yra ir skulptūros prasmė.
Kodėl vienos skulptūros tampa sėkmės ir laimės talismanais, o kitos ne, - paslaptis. Matyt, nepakanka vien skulptoriaus meistriškumo, geros jo auros, architekto parinktos vietos. Gal skulptūras įkrauna ir žmonės: geromis mintimis, gražiomis svajonėmis ir slaptais troškimais?
 
GARSIEJI TALISMANAI
Arnolfo di Cambio
 NELIKO PIRŠTO. Šv. Petro bazilika Vatikane traukia ne tik maldininkus, bet ir turistus: šv. Petro skulptūros kojos pirštas taip nutrintas, kad beveik nesimato jo formos. Nieko nuostabaus, nes jis trinamas jau ne vieną šimtmetį - skulptorius Arnolfo di Cambio skulptūrą sukūrė 1285-1293 m.
 PASAKŲ PERSONAŽAI.
Bremeno miestą garsina brolių Grimų pasakos veikėjai - asilas, šuo, katė ir gaidys. Nepraeikite pro šalį nepalietę asilo kanopos ir snukio.
 
IŠPILDO NORUS
Schonerio Brunrieno fontano Niurnbergo mieste; Vokietijoje stovi 19 m aukščio skulptūra, apjuosta metaline tvora. Jei rasite du atskirus žiedus, įkomponuotus į tvorą, ir apsuksite juos tris kartus -  jūsų noras išsipildys.
Everardo Serclaes skulptūra
TIESIOG ŠVYTI. Sėkmės talismaną turi ir Briuselis. Jau kelis šimtmečius miesto svečiai nori prisiliesti prie bronzinės lordo Everardo Serclaes statulos. Jis žuvo gindamas Briuselį XIV a. Daug turistų liečia ar patrina skulptūros ranką, nes tiki, kad sugrįš į Briuselį. Liečiamas ir angelo veidas, šuo, skydas - taip iki švytėjimo nupoliruota visa skulptūra.
Džono Harvardo laiminančioji koja
 
STUDENTŲ TALISMANAS. Džono Harvardo skulptūra, pastatyta Harvardo universiteto kieme Kembridže, Masačūsetso valstijoje, garsėja laiminančiu batu. Tikėdamiesi sėkmės moksle, studentai jį nutrynė iki blizgesio.
 
GARSI NOSIS. Ilinojaus valstijoje, Springilde, palaidotas JAV prezidentas Abrahamas Linkolnas  garsėja kaip sėkmės talismanas. Amerikiečiai pagarbiai glosto prezidento nosį ir tiki, kad tai jiems atneša sėkmę.
MEILĖS SIMBOLIS.
Šv. Jono Nepomuko skulptūra Prahoje
Romeo ir Džuljetos mieste Veronoje prie garsaus namo su balkonu stovi Džuljetos skulptūra. Jei paliesite dešinę jos krūtį, jums seksis meilėje.
 
ŠVENTOJO PALAIMINIMAS. Čekijos šventojo Jono Nepomuko skulptūra ant Karolio tilto Prahoje tapo miesto talismanu. Šv. Jonas Nepomukas už nepaklusnumą karaliui buvo numestas nuo tilto į Vltavos upę. Dėl to šventasis tapo tiltų globėjų ir sergėtoju nuo vandens nelaimių. Skulptūra turi du bronzinius bareljefus. Jei paliesite dešinį, jums nusišypsos laimė. Bareljefas kairėje neturi jokios mistinės galios, todėl neaišku, kodėl joje pavaizduotas šuo nutrintas iki blizgesio.

Komentarų nėra: