2018 m. birželio 1 d., penktadienis

Europos paveldas - vyno gamyba. Tokajaus regionas

 Tokajaus vyno krašto istorinis kultūrinis kraštovaizdis - pasaulio kultūros paveldo objektas, saugomas po UNESCO egida. Tai istorinė vynininkystės sritis Vengrijos šiaurės rytuose ir Slovakijos pietryčiuose. Tiesa, Vengrijoje tai  viena iš septynių didžiausių vynininkystės sričių  (veng. Tokaji borrégió), kurioje - 11,149 ha. Šiuo metu naudojami 5500 hektarų vynuogynų. 






Ferenc Rakoczi. A. Manyoki portretas

Tokajaus vynuogynuose gaminamas baltasis vynas. Didžioji dalis regiono yra Vengrijoje, dalis - Slovakijoje. 
Vyno istorija labai sena. Tokia sena, kad į pirmykščių žmonių istoriją ją įpina rašytoja Auel "Pirmykštė moters" cikle. 
Tokajaus vynai, manoma, prasidėjo keltų laikotarpiu, o tai - laikotarpis prieš Kristaus gimimą. Slavai apylinkėse apsigyveno daugmaž V amžiuje, ir jie perėmė  tradiciją iš ankstesnių gyventojų. iš jų kalbų kilęs pavadinimas, sako, kad ankstesnis pavadinimas - Stokaj, santaka tarp dviejų upių - Bodrogo ir Tisos. O dar vėliau atkeliavo ir apsigyveno vengrai (madjarai), vieninteliai vidurio Europos gyventojai, kurie nėra indoeuropiečių kilmės. 
O tada ateina eilė rašytiniams šaltiniams. Panašiai kaip Gediminas, laiškais išgarsinęs Vilnių, taip ir Vengrų karaliai (Bela III ir Bela IV) pakvietė atvykti meistrus  į Vengriją. Valonai iš šiaurės Prancūzijos arba italai įnešė naujoves ir į vyno gamybą. 

Vynuogynai
Taigi, jau XVI amžiuje Tokajaus vynai buvo žinomi ir pripažįstami. Sekančiame amžiuje, Transilvanijos kunigaiškis Pranciškus Rakocis padovanojo vyno Prancūzijos karaliui Liudvikui XIV, kur buvo įvertintas kaip "Vynų karalius, karalių vynas". 
Kuo ypatingos sąlygos, padedančios populiarėti vynui? Jų keletas: 
  • Dirvožemis - molis ir   vulkaninės kilmės podirvis. o taip pat - pietiniai šlaitai, netolimos upės ir ypatingas - "kilnusis puvinys" - Botrytis. 
  • Vietinės vynuogių veislės, tik iš jų gaminamiems vynams leidžiama vadintis Tokajaus vardu;
  • Vyno rūsiai, įrengti dar viduramžiais...
  • Ypatingi rūsiai, kurių dauguma statyti XIV - XVI a., yra padengti išskirtiniu pelėsiu, padedančiu bręsti vynui, rūsiuose stabiliai palaikoma 10-12 laipsnių temperatūra ir 85-90 proc. drėgmė. 

Štai taip žmogaus darbas ir gamta sukuria tobulą kūrinį... 

Balsuokite už Prancūzijos paveldo objektus bibliotekos svetainėje 

Komentarų nėra: