2013 m. gegužės 13 d., pirmadienis

Krekenavos lankytojų centras maloni staigmena keliautojui


Negalime nepasidalyti straipsniu iš žurnalo  "Kelionės ir pramogos" apie mūsų krašto vertingą turistinį objektą - Krekenavos regioninį parką. Buvom, matėm, patiko, rekomenduojam.



















 Ona Nosevičienė


Įėjimas į ekspoziciją
Krekenavos Lankytojų centras - maloni staigmena keliautojui

 


Ekspozicijoje galima : pamatyti ...
Didžiausia mūsų šalies vertybė -  saugoma natūrali gamta, su kraštovaizdžio, augalijos ir gyvūnijos bei paukščių įvairove. Ją papildo modernūs Lankytojų centrai, įrengti remiantis Europos sąjungos šalių patirtimi, iš ES tam skirtų lėšų. Krekenavos regioninio parko lankytojų centras įsikūręs Dobrovolės kaime šalia Krekenavos. Jame lankėmės su turistų grupe ir mūsų programoje buvo numatyta su parko vertybėmis susipažinti tik Lankytojų centre. Įžengęs į vidų aikteli iš nuostabos, koks originalus interjeras ir kaip kūrybingai pateikta informacija apie šį parką. Tik spėk dairytis. Nevėžis su savo senvagėmis tarsi vingiuoja erdvėje. Ekspozicija „Nevėžio senvagių įvairovė“ iliustruojama didelėmis fotografijomis, kurios atspindi kurios atspindi išsikirtinę šios teritorijos vertę, savitumą bei grožį.. Informaciją apie gamtos procesus lydi jiems būdingi garsai ir kvapai. Fotografijose matome kaip veikiamas gamtos keičiasi senslėnis ir pati upė keičia savo vingius. Visas  parkas tarsi miniatiūroje — vienoje erdvėje. Kas  žiūrėjo filmus apie gamtą, o kas glostė išnykusio Europos milžino stumbro uodegą, pabandyk tai padaryti laisvėje. Tiek daug įdomybių šiame centre, kad viską ištyrinėti ko gero dienos prireiktų, bet žinios dar labiau įsimena, kai jas paildai savo emocijomis, patirtomis gyvai keliaujant. Čia pasižvalgius paaiškėja, ką norėtum pamatyti gyvai, gamtoje.
paglostyti...

Unikali, visus sudominusi Lankytojų centro interjero detalė – kabantys apvalūs ir ovalūs stikliukai,
tarsi nedideli medaliai su parko augalų vaizdais, Ne vienas teiravosi įsigyti. Tikėtina, kad ateityje, jei pavyks susitarti administracijai su gamintojais, toks suvenyras suteiks džiaugsmo lankytojui. Pasižvalgius į Nevėžio senslėnių panoramas, belieka laukti šiltesnio oro, kai malonu bus Nevėžio vingiais leistis baidarėmis, įveikiant buvusių vandens malūnų užtvankas, pakrantėse įrengtose poilsiavietėse gėrintis miško ošimu ir paukščių trelėmis, geriant į save retųjų augalų žiedų kvapus.

Parke yra keletas išskirtinių piliakalnių. Vienas jų – Upytės piliakalnis (piliavietė), dar vadinamas Čičinsko kalnu, stūkso dešiniajame Vešėtos krante. Važiuojant link Kėdainių lygumų krašte kairiajame Liaudos upės krante iškilęs Bakainių piliakalnis. Spėjama, čia buvus Eigintų pilį, kurią 1372 metais sudegino kryžiuočiai.

Krekenavos apylinkės – buvęs vėjo malūnų ir linų kraštas. Visai čia pat, Stultiškių kaime antrą dešimtį skaičiuojančiame vėjo malūne įsikūręs Linų muziejus. Jame pristatoma edukacinė „Lino kelio“ programa yra pati turtingiausia iš visų panašaus pobūdžio rengiamų
paklausyti...
Lietuvoje.

Garsaus XIX a. dievadirbio V. Svirskio kryžius, puošiantis Iciūnų kaimą, paskatins aplankyti Kėdainių krašto  muziejų, kuriame daugiau eksponuojama jo kūrinių.  Manoma, jos talentingasis menininkas yra išdrožęs apie 200 ąžuolinių kryžių. Užsieniečiai, apžiūrėję ekspoziciją, sako, kad jei jis būtų italas, žinotų visa Europa.


pauostyti...
Daug gerų emocijų paliks ir stumbrai gamtoje. Juos galima išvysti besiganančius Kėdainių ir Panevėžio rajonuose, jų laisvėje priskaičiuojama apie 80. Nepamirškite fotoaparatų! Jei čia nepavyks, tai Pašilių stumbryne (nuo Krekenavos  11 km) tikrai pamatysite, Vienintelis Baltijos šalyse stumbrynas gyvuoja jau 40 metų. Stumbrai pradėti veisti Vokietijoje ir Lenkijoje. Stumbrų auginimo lyderiai – Baltarusija ir Lenkija. Lietuva yra šiauriausia jų gyventa teritorija. Europos aptvaruose ganosi apie 2,5 tūkst., o laisvėje apie 1,5 tūkst. šių žolėdžių milžinų. Pašilių stumbryno aptvare - apie 15-20. Įdomiausia tai, kad žmonės kartais klausia, kam jie reikalingi, pamiršdami, kad Žemė ne tik jų, bet visų joje esančių būtybių vieta. Kad būtų ne taip ankšta gyventojams ir stumbrams, dalį gyvūnų numatyta perkelti į Dzūkijos ir Žemaitijos nacionalinius parkus, kur daugiau miškų, mažiau gyventojų ir dirbamos žemės.

pamąstyti....
Daugiau informacijos rasite Tel. (8 45) 445 961.   www.panmu.lt

 

Dar keletas Krekenavos regioninio parko įdomybių

 

                    Krekenavos bažnyčia garsi stebuklingu Dievo Motinos paveikslu bei dailininko R. Švoinickio tapytais paveikslais.

 

                    Vienintelis, unikalus Lietuvoje f. Tumo - Vaižganto ir Knygnešių muziejus, įsikūręs vaizdingame Ustronės vienkiemio sodybos klėtyje. Čia XIX a. buvo Garšvių knygnešių susibūrimų vieta, kurioje slepiama draudžiama spauda. Muziejus lankomas iš anksto susitarus tel. (8 698) 71 162.

 

Žmogaus sukurtos gamtos vertybės:

 

                    Šalia Krekenavos girininkijos, Varnakalnyje įrengtas 500 m ilgio „Girinio takas"
Krekenava - piligrimysčių centras
supažindina su miškų įvairove, o iš bokštelio - regyklos atsiveria Linkavos upelio peizažai, girininkijos aptvaruose rupšnoja žole danieliai ir muflonai.

                    Daniliškio liepų alėja mena buvusio dvaro laikus.

                    Leonardavo dvaro ( XIX a. pab. valdė Leonardas Bitautas) didžiausia vertybė - parkas, kuriame skulptorius A. Pajuodis kuria „Mėnulio akmens parka"

 

Daugiau informacijos — Krekenavos regioninio parko Lankytojų centre. Čia įsigysite ir maršrutų žemėlapius. Tel. (8 45) 45 4040 ei. p. krekenavoslc@zebra.lt  www.krpd.am.lt

 



Komentarų nėra: