2013 m. spalio 10 d., ketvirtadienis

2013 metų Literatūros geriausias

Alice Munro
Šiandien, 2013 spalio 10 dieną paskelbtas Literatūros premijos laureatas. 
 
Be abejo, ji nėra vienintelė, tačiau pasauliniu mąstu - be abejo, labiausiai vertinama.
Savas premijas turi Europos sąjunga, kieviena šalis taip pat.
Bukerio premija (angl. Booker Prize) – viena iš svarbiausių angliškai kalbančiųjų pasaulio šalių literatūrinė premija. Viena iš sąlygų - autorius turi priklausyti Britanijos tautų sandraugai arba būti kilęs iš Airijos ar Pietų Afrikos Respublikos.
Pulicerio premija (The Pulitzer Prizes) - Jungtinėse Amerikos Valstijose skiriama premija už geriausius žurnalistikos, literatūros arba muzikos kūrinius. Nuo 1917 m. kasmet gegužės mėnesį teikia JAV Kolumbijos universiteto Pulicerio premijų globos komitetas, rekomendavus žiuri, į kurią įeina žymiausi šalies žurnalistai, kultūros darbuotojai ir universiteto rektorius.
Brolių Gonkūrų premija - prestižiskiausia Prancūzijos literatūrai.
 Dublino literatūros premija - viena demokratiškiausių pasaulio literatūros premija, į ją gali pretenduoti bet kokio amžiaus ir bet kurios tautybės rašytojas. Kandidatai  atrenkami atsižvelgiant į jų skaitomumą pasaulio bibliotekose. Vėliau komisija išrenka nugalėtoją. Vienintelis reikalavimas - knyga turi būti išleista ir anglų kalba.

 
Šiandien - Nobelio Literatūros premijos diena. Alice Munro, Kanados rašytoja, pagerbta kaip „šiuolaikinio apsakymo žanro meistrė“.  Iki šiol rašytoja jau yra laimėjusi Bukerio premiją bei tris kartus -  Kanados Gubernatoriaus premijas.


Alice Munro - pirmoji Kanados rašytoja, įvertinta Nobelio premija, bei 13 moteris.
Rašytoja (Alice Ann Laidlaw) gimė 1930 metų liepos 10 dieną Wingham miestelyje, Ontario provincijoje, Kanadoje. Tėvas - jaunystėje kailinių žvėrelių medžiotojas, vėliau - augintojas. Didžioji Depresija (1929-1933) atvedė verslą į bankrotą. Rašytojos motina - airių kilmės mokytoja, puoselėjusi puritoniškas vertybes, tad rašytoja vėliau pastebėjo, kad ji augo tarsi ne Ontaryje, bet kažkokiame nuošaliame gete. Motina sunkiai susirgo, kai dukrai buvo 10 metų, tad būsima rašytoja rado prieglobstį knygų pasaulyje ir nuo 11 metų nusprendė tapti rašytoja.
Vankuverio knygynas
Pirmąją knygą Alice Munro išleido besimokydama Vakarų Ontario Universitete 1950 metais. Tačiau savo anglų kalbos ir žurnalistikos studijų rašytoja nebaigė, ištekėjo už James Munro. Su vyru rašytoja persikėlė į Vankuverį, kur atidarė savo knygų parduotuvę.
Tame pat mieste rašytoja susilaukė ir trijų dukterų.
1972 metais rašytoja išsiskyrusi grįžo į Vakarų  Ontario universitetą kaip rašytoja-rezidentė.
Su antruoju vyru persikraustė į vienkiemį greta Clinton miestelio, kur gyvena iki šiol. Rašytoja daugmaž kas keturis metus išleidžia po naują apsakymų rinktinę. Populiariausi kūriniai  - apsakymų rinkiniai „Kas manaisi esąs?“ („Who Do You Think You Are?“), „Jupiterio mėnuliai“ („The Moons of Jupiter“), „Vaizdas nuo pilies grindinio“ („The View from Castle Rock“), „Per daug laimės“ („Too Much Happiness“). Naujausias Alice Munro apsakymų rinkinys „Brangus gyvenime“ („Dear Life“) buvo išleistas 2012 m.
Nobelio premijos Žiuri pagerbė 82 metų A.Munro kaip „šiuolaikinio apsakymo žanro meistrę“.
Rašytoja buvo giriama už „puikiai sustyguotą pasakojimą, kuris išsiskiria aiškumu ir psichologiniu realizmu. Kai kurie kritikai ją laiko kanadiečių Čechovu“.
„Jos apysakų veiksmas dažnai vyksta mažuose miesteliuose, kur kova už socialiai priimtiną egzistavimą dažnai padaro santykius įtemptus ir sukelia moralinių konfliktų – problemų, kylančių iš kartų skirtumų ir nesuderinamų gyvenimo siekių“, – sakoma Akademijos pranešime.


Rekomenduoju vieną Alice Munro novelę anglų kalba
 

Komentarų nėra: