2018 m. spalio 5 d., penktadienis

Taueris. UNESCO saugoma užkariautojų pilis

Bokštas, kurio vardas - Bokštas. Oficialiai - "Her Majesty's Royal Palace and Fortress of the Tower of London" - "Jos Didenybės Karališkieji rūmai ir Londono bokšto tvirtovė". Tai vienas svarbiausių Anglijos simbolių, turintis ypatingai svarbią reikšmę Anglijos istorijoje. 
Viduramžiai pasižymėjo karais. Nuolatinės pretenzijos įkitų kunigaikštysčių ar karalysčių sostą, nuolatinis sienų ir miestų perskirstymas reikalavo gynybinių įtvirtinimų.
 Vienas jų - mūsų apžvelgiamasis Taueris.

Londono Taueris
Nuotrauka iš oficialaus muziejaus tinklapio
Taigi tvirtovės, pastatų komplekso pradžia - 1078 metai. Pradininkas - Vilhelmas Užkariautojas, pirmasis iš užkariautojų normanų dinastijos Anglijos soste (valdė 1066 - 1087), pasistatęs tvirtovę, kad apsigintų nuo anglų ir saugotų belaisvius. Pirminis pastatas, manoma buvęs medinis.
Medinis fortas buvo pakeistas akmeniniu įtvirtinimu, keturkampio formos, 32 х 36 metrų dydžio, 30 metrų aukščio. Ričardas Liūtaširdis pastatė dar keletą įvairių bokštų, dvi eiles gynybinių įtvirtinimų, iškasė griovius, tad tvirtovė tapo viena labiausiai neįveikiamų Europoje.
Baltasis bokštas (pavadintas taip, nes nudažytas balta spalva) tarnavo kaip donžonas - įtvirtintas gynybinis pastatas, kuriame, be kitų patalpų buvo ir savininko, šiuo atveju karaliaus, gyvenamosios patalpos.
Įėjimas, kaip įprasta normanų pastatuose - pirmajame aukšte, pasiekiamas mediniais laiptai, kuriuos galima greitai pašalinti, esant reikalui. Pastatas pastatytas iš Kento smiltainio akmenų. 
Viduje baltojo bokšto yra ir koplyčia. 
Bokštas trijų aukštų, viršutinis aukštas pridėtas XV amžiuje. Tiesa, senojo interjero išlikę nedaug, kadangi buvo nuolat naudojamas, tad kiekviena karta pritaikė ir savo poreikiams.

Taueris.
Nuotrauka iš visitlondon puslapio
Pirminė paskirtis - kalėjimas, tad labai ilgą laiko tarpą Taueris buvo laikomas kalėjimu, tiesa, tik kilmingiesiems, taip pat dvasininkijai. Kalinių sąrašas ir titulai įspūdingi - Jokūbas, Škotijos karalius, Jonas Gerasis, Prancūzijos karalius ir Karolis, Orleano hercogas, kuris kalėjo net 25 metus, kol už įspūdingą išpirką buvo paleistas. Be abejo, anglų sąrašas irgi ilgas - Viljamas Penas, laikomas vienu iš JAV valstijos Pensilvanijos ir jos sostinės Filadelfijos įkūrėjų. Kuo neįtiko? Religinėmis pažiūromis. Vėliau, reformacijai įsigalėjus, į kalėjimą pateko ne tik dvasininkai, bet ir karaliaus Henriko VIII žmonos - Ana Bolein, Katrina Hovard, netgi būsima karalienė Elžbieta I praleido šiame kalėjime keletą metų, tiesa, skirtingai nuo pirmų dviejų, galvos neprarado, tad įžengusi į sostą pati siuntė į tauerį nepaklusniuosius. Kaip vienas kraupiausių nusikaltimų čia minimi dingę Tauerio princai - karaliaus Henriko VI sūnūs - karalius Eduardas V, tuo metu dvylikametis ir Jorko hercogas Ričardas, suėmimo metu tebuvęs 9 metų. Ši klaiki istorija aprašyta ne kartą, tiek klasikinėje Šekspyro
dramoje Ričardas III, tiek šiuolaikiniame romane - P. Gregory "Baltoji karalienė". 1747 metais paskutinį kartą Taueryje nukirsta galva, bet kaip kalėjimas buvo panaudota ir XX amžiuje, pasaulinių karų metu.
Rūmų sargybiniai
Nuotrauka iš visitlondon puslapio
Zoologijos sodui pradžią davė  karaliaus Jono Bežemio XII amžiuje laikomi liūtai. Vistik tikru žvėrynu tapo Henriko III laikais, kai karalius gavo dovanų tris leopardus, baltą mešką ir dramblį. karalienės Elžbietos laikais žvėrynas tapo prieinamu visuomenei. XVIII amžiuje užmokestis buvo - 2 pensai arba smulkūs gyvūnai, naudojami žvėrių maistui - triušiai, katės ar šunys. XIX amžiuje gyvūnai buvo išvešti į Regento parką.
Monetų kalykla - karaliaus privilegija, tad Taueris, gerai apsaugota tvirtovė, buvo naudojama kalyklai ir brangenybių apsaugai. Taip pat buvo saugomi ir svarbūs juridiniai ir valstybiniai dokumentai, bei gaminami ir saugomi karaliaus dvaro ir karališkos kariuomenės ginklai ir karinė įranga.
Varnų meistras
Nuotrauka iš visitlondon puslapio
Rūmų sargybiniai  buvo ne paprasti kariai, o specialiai atrinktas dalinys. Šiuo metu sargybinių pareiga - saugoti karališkas brangenybes (jas galima pamatyti visiems lankytojams) ir vesti ekskursijas lankytojams. Ypatinga pareigybė - Varnų meistras, t.y. prižiūrėtojas rūpinasi Taueryje gyvenančiomis varnomis, nes legenda byloja, kad jeigu Taueryje išnyks varnos, Anglijos laukia baisios nelaimės. Tad Varnų meistro pareiga - ne tik maitinti, bet ir laiku pakirpti sparnus, kad neišskristų šie gyvieji simboliai.



Mūsų bibliotekos puslapyje balsuokite - kuris Vokietijos UNESCO saugomas paveldo objektas Jums įdomiausias?



Komentarų nėra: