Pristatome naują turistinių maršrutų knygą, skirtą, kaip sako ir pavadinimas - kelionėms po Lietuvą.
Kaip rašome knygos įvade, pateikiama informacija, kokias Lietuvos vietas galima aplankyti vienos dienos išvykoje automobiliu (30-120 km).
Kiekvieno maršruto pabaigoje pateikiami receptai patiekalų, kuri atspindi lankomą kraštą, jo mėgiamus produktus, jo kulinarijos istoriją, taip pat paliečiamos ir gyvenusios tautinės mažumos.
Šios knygos pristatymu žengiame į Naujuosius, 2015 metus,
kurie yra paskelbti Etnografinių regionų metais, tad ir bloge, grįžę iš Kultūros sostinės užsienių klajonių, daugiausia keliausime Lietuvoje.
Kelionės
po šiauriausią Lietuvos kraštą visada intriguoja - gamta čia nenuspėjamai
pokštauja ir vis keičia kraštovaizdį: požemių vandenys plauna po žeme
slūgsančius gipso klodus, paviršius nebeišsilaiko ir įgriūva sukurdamas naujas
smegduobes. Bet vietiniams tai nekelia jokių didesnių rūpesčių, netgi priešingai
- padeda šiam kraštui išsiskirti ir sudominti keliautojus.
Nuo
seno Biržai garsėja ne tik įgriuvomis, bet ir stipriais vyrais bei talentingais
aludariais. Ne viena alaus darykla čia tebeveikia ir šiandien. Šalia krašto
širdies - Širvėnos ežero - galima apžiūrėti didikų Radvilų statytą Biržų
tvirtovę. Tai vienintelė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bastioninė
tvirtovė šiandieninėje šalies teritorijoje.
Maršrutą
siūlome pradėti nuo Pabiržės miestelio, kurio panoramoje dominuoja
smailiabokštė Švč. Trejybės bažnyčia. Miestelio centre galima apžiūrėti
atstatytus paminklinius Vytauto Didžiojo ir Motiejaus Valančiaus biustus, kurie
buvo nugriauti sovietmečiu. Gedimino stulpais puošti postamentai buvo nuritinti
į daubą už senosios klebonijos ir tik 1990 m. juos pavyko atstatyti buvusioje
vietoje. Taip pat galima aplankyti kompozitorių brolių Motiejaus, Broniaus ir
Antano Būdriūnų gimtąjį namą. Dabar jame įsteigtas muziejus (Ramioji g. 2),
kuriame galime apžiūrėti XIX-XX a. pr. baldus, siuvimo mašiną, spausdintus
kompozitorių kūrinius. Netoli miestelio, Balandiškėse, galima išvysti medinius
Pabiržės dvaro sodybos likučius.
Vykdami Biržų link šiek tiek išsukime iš kelio
ir pasiekime Karajimiškio kaimą. Čia įkurtame kraštovaizdžio draustinyje galima
apžiūrėti vieną garsiausių šio krašto įžymybių - daugiau nei 12 metrų gyjio smegduobę/kuri
vadinama Karvės ola. Netoli nuo jos yra ir daugiau smegduobių: Lapės ola,
Kruopio duobė. Viena jų - Geologų duobė - atsivėrė 2003 m. balandžio 22 d., vos
kelios dienos prieš Lietuvos geologų dieną, todėl ir buvo pavadinta tokiu
vardu. Velykų duobei taip pat buvo nesunkiai parinktas pavadinimas - 1981 m.
duobė atsivėrė per pačias šv. Velykas.
Kelionės
kulminacija - Biržai. Tai rajono savivaldybės ir Biržų regioninio parko
centras, vienas seniausių Lietuvos miestų. Dar nepasiekus Biržų centro, verta
stabtelėti prie Kęstučio ir Stoties gatvių sankryžos, kur išlikęs siaurojo
geležinkelio kompleksas.
Pervažiavę
tiltu per Agluonos upę, nepraleiskime Biržų regioninio parko lankytojų centro
(Rotušės g. 10), kuriame galime daugiau sužinoti apie šio krašto įdomybes.
Netoliese stovi Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, kurią 1857-1861 m. pagal
garsaus architekto Lauryno Cezario Anikinio projektą pastatė grafas Jonas
Tiškevičius.
Vos
100 m šiauriau nuo bažnyčios stovi Biržų tvirtovė. Perėjus tiltą, galima
aplankyti ne tik pilyje įkurtą Biržų krašto muziejų „Sėla", bet apžiūrėti
ir pagal griežtas fortifikacijos taisykles iš žemių supiltus bastionus.
Apsilankius tvirtovėje ir apžiūrėjus parke sustatytus pabūklus, galima
pasivaikščioti Širvėnos ežero pakrantėmis, o paskui pasukti evangelikų
liuteronų bažnyčios (Reformatų g. 1} link. Tęsiant pasivaikščiojimą, reiktų
pereiti tiltą per Apaščios upę ir pasukti į Malūno gatvę, kuri netrukus pasibaigia
tiltu per Širvėnos ežerą. Tilto ilgis įspūdingas - net 525 metrai tarp Biržų
miesto ir Astravo dvaro. 340 ha ploto Širvėnos ežeras yra pats seniausias
dirbtinis vandens telkinys Lietuvoje, suformuotas dar XVI a. patvenkus dvi
upes.
Kitoje
Širvėnos ežero pusėje mus pasitinka grafų Tiškevičių statytas ir puoselėtas
Astravo dvaras. Šalia baltuojančių dvaro rūmų išlikęs raudonų plytų tiltas -
užtvanka, primenantis senovės romėnų akveduką. Parke auga 32 rūšių sumedėję
augalai. Be to, jame aptikta devynių rūšių šikšnosparnių, net šešios iš jų
įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.
Paskutinė
maršruto dalis veda per Rinkuškius į šiaurinę Biržų regioninio parko dalį,
kurią verta aplankyti dėl vaizdingų Kirkilų karstinių ežerėlių. Jie laisvai
lankomi ir prieinami. Privažiavimas nuo Kirkilų kaimo įrengtas iki pat
ežerėlių. Besivadovaudami informacinėmis rodyklėmis, nesunkiai rasime
stovyklavietę, kur galėsime papietauti.
Netoli Pabiržės miestelio išlikusi Pabiržės (Balandiškių) dvaro sodyba. Nuo XVII amžiaus dvaras pakeitė nemažai savininkų, o tarpukariu buvo išparceliuotas. Dvaro rūmai apgriuvo ir prarado anksčiau turėtą žavesį.
Pabiržės bažnyčia |
Miestelio
pažiba - Pabiržės Švč. Trejybės bažnyčia, pastatyta 1897 m. pagal inžinieriaus
Florijono Vyganovskio projektą. Ji užbaigta 1910 m. klebono Antano Rumševičiaus
rūpesčiu, bet konsekruota tik 1929 metais rugpjūčio 12 d. vyskupo Kazimiero
Paltaroko. Bažnyčia nukentėjo per Antrąjį pasaulinį karą. Sovietmečiu
(1976-1982) čia gyveno ištremtas vyskupas Vincentas Sladkevičius.
Šiandien
neogotikinė raudonų plytų Pabiržės bažnyčia dominuoja miestelio panoramoje. Iš
tolo matyti du 48 metrų aukščio bažnyčios bokštai su smailėmis, arkadomis
puoštas fasadas ir rozetė virš pagrindinio įėjimo. Šventovės viduje įrengti
trys mūriniai neogotikiniai altoriai, daug skulptūrų. Taip pat išlikę XIX
amžiaus augalų drožiniais ir rozetėmis dekoruoti vargonai.
Pabiržės
bažnyčios šventoriuje pastatytas paminklas kaliniams ir politiniams
tremtiniams. Atokiau nuo bažnyčios stovi iš ankstesnio (XVIII a.) bažnytinio
ansamblio išlikusi mūrinė varpinė su restauruota freska „Nukryžiavimas".
Pabiržės bažnyčios vidus |
Karvės
ola
Karvės ola |
Biržai
Biržų
miesto kraštovaizdyje raudonuojanti evangelikų reformatų šventovė buvo
pastatyta XIX a. Pirmoji šventovė Biržuose iškilo reformatų šalininko Kristupo
Mikalojaus Radvilos Perkūno
iniciatyva XVI a. pabaigoje. Po šimtmečio bažnyčia
buvo nuniokota gaisro, o ją pakeitusi šventovė laikui bėgant sumenko. Pagal
architekto Heinricho Šelio projektą statyta dabartinė šventovė, konsekruota
1874 m., tapo pagrindiniu čia gyvenusių evangelikų reformatų centru. Biržų
evangelikų reformatų šventovė įspūdinga neogotikinėmis architektūros formomis,
į viršų smailę keliančiu bokštu, smailiais arkiniais langais.
Biržų reformatų bažnyčia. Šiaurės Lietuvoje populiarus žodis "bambyzas" gali būti ir nesuprastas kituose regionuose |
1575-1589
m. pirmąją Biržų tvirtovę pagal naujosios itališkos bastioninės sistemos
principus su keturiais mūriniais bastionais pastatė Kristupas Radvila Perkūnas.
Šiaurinę pusę saugojo dirbtinai suformuotas Širvėnos ežeras, atsiradęs
užtvenkus Agluonos ir Apaščios upes. Tačiau 1625 m. švedai du kartus užpuolė
šią pilį ir per du metus gerokai ją nuniokojo. O 1627 m. pasitraukdami išsivežė
apie 60 patrankų. Sovietiniais metais šios patrankos buvo perduotos
Varšuvos nacionaliniam muziejui. 1636-1640 m. buvo pastatyta, o XVII a. viduryje ne kartą perstatyta antroji Biržų tvirtovė, išlikusi iki šių dienų. Šią taisyklingo tipo pagal olandų bastioninę sistemą pastatytą tvirtovę sudarė keturi dideli bastionai be mūro kiauto. Bastionus supo 4-7 m gylio ir 31,4 m pločio gynybinis griovys - fosa. Į tvirtovę buvo patenkama sudėtingos konstrukcijos 41 m ilgio tiltu, saugomu išorinio pylimo (ravelino) ir dviejų aukštų vartų pastato su atskiru pėsčiųjų įėjimu.
Varšuvos nacionaliniam muziejui. 1636-1640 m. buvo pastatyta, o XVII a. viduryje ne kartą perstatyta antroji Biržų tvirtovė, išlikusi iki šių dienų. Šią taisyklingo tipo pagal olandų bastioninę sistemą pastatytą tvirtovę sudarė keturi dideli bastionai be mūro kiauto. Bastionus supo 4-7 m gylio ir 31,4 m pločio gynybinis griovys - fosa. Į tvirtovę buvo patenkama sudėtingos konstrukcijos 41 m ilgio tiltu, saugomu išorinio pylimo (ravelino) ir dviejų aukštų vartų pastato su atskiru pėsčiųjų įėjimu.
Biržų pilis |
Norėdami
pėsčiomis pasiekti Astravo dvaro sodybą, turime pereiti įspūdingo ilgio - 525 m
- pėsčiųjų tiltą per Širvėnos ežerą, kuris Astravo dvarą jungia su Biržų
miestu. 340 ha ploto Širvėnos ežeras - tai dirbtinis vandens telkinys,
susiformavęs XVI a. patvenkus Apaščios ir Agluonos upes. Tai - seniausias
tvenkinys Lietuvoje.
Astravo
dvaro rūmai
Astravo rūmai |
Kirkilų
karstiniai ežerėliai
Kirkilų ežerai |
Grafų
pietūs
Citrininė
lašiša
600-800
g šviežios lašišos
3
citrinų:
marinatui:
2
šaukštų medaus
4
šaukštų sojų padažo
4
šaukštų citrinų sulčių
žiupsnelio
maltos aiutrios paprikos
rozmarinų
šakelių
Paruoštą
lašišą supjaustyti nedideliais gabalėliais, o kiekvieną citriną - griežinėliais.
Tada sumaišyti visas marinatui skirtas sudedamąsias dalis. Šiek tiek marinato reikia
palikti padažui. Lašišos gabalėlius pamirkyti marinate. Citrinos griežinėlius
uždėti ant lašišos gabaliukų ir perverti rozmarinų šakele. Kepti ant grotelių
ar folijos padėkliukų, pateptų aliejumi, iš abiejų pusių po 3-4 minutes. Prieš
patiekiant apšlakstyti likusiu marinatu.
Kiaulienos
kepsniai su garstyčiomis
4-6
kiaulienos sprandinės kepsnių marinatui:
2-3
šaukštų garstyčių
1
citrinos sulčių
1
šaukšto „Provanso" žolelių (mairūno, raudonėlių, rozmarinų, čiobrelių)
druskos
pipirų
Sudėti
visus marinatui skirtus produktus ir gerai išmaišyti. Juo aptepti kepsnius,
tada palaikyti 30-60 min. ir kepti ant grotelių apie 20 min. retkarčiais
apverčiant. Patiekti su keptomis paprikomis.
Alaus
sriuba
1,5-2
1 alaus
1
citrinos
2
šaukštų medaus 1 šaukšto aliejaus
Alų
pašildyti, pasaldinti medumi, įpilti truputį aliejaus, tada įdėti griežinėliais
supjaustytą citriną ir patiekti su traškia duona.
Saldžiarūgštės
paprikos
3-4
raudonųjų paprikų
3-4
geltonųjų paprikų
2-3
šaukštų alyvuogių aliejaus
1-2
šaukštų obuolių acto
1
šaukštelio cukraus
1
labai smulkiai sukapoto mažo raudonojo svogūno
125
g plonomis skiltelėmis supjaustytų vyšninių pomidorų
2
šaukštų smulkintų petražolių
druskos
juodųjų
pipirų
Nepjaustytas
paprikas 15 min. kepti ant grotelių, keletą kartų apverčiant. Odelė turi
pajuoduoti ir pasidengti pūslelėmis. Tada palikti atvėsti ir uždengti
virtuviniu rankšluosčiu, o jei jį palikome namuose - švariu varnalėšos lapu.
Kitas sudedamąsias dalis sumaišyti dubenyje. Kai paprikos atšals, atsargiai
nulupti odeles, ir, pjaustant storais griežinėliais, išimti sėklas ir kotelius.
Tuomet paprikas sumaišyti su paruoštu mišiniu ir patiekti.
Patarimas.
Išsiskyrusiose sultyse galime pamirkyti duonos gabalėlius - tikrai skanu.
Apsilaižysime pirštus!
Juodųjų
serbentų gėrimas
500
g juodųjų serbentų
250
g cukraus
1
l vandens
Serbentus
nuskabyti nuo kotelių ir nuplauti. Tada užvirti vandenį ir juo užpilti
serbentus, po to suberti cukrų ir pavirti dar apie 20 minučių. Išvirus nukošti
ir gėrimą supilstyti į butelius.
Duona
ant iešmo
15-20
g šviežių mielių
1
šaukštelio cukraus
120
ml pieno
120
ml vandens
1/2
šaukštelio smulkintų rozmarinų
1/2
šaukštelio smulkintų čiobrelių
1/2
šaukštelio smulkintų raudonėlių
aliejaus
druskos
Miltus
išsijoti į dubenėlį ir viduryje padaryti įdubą. Tada sutrupinti mieles, suberti
cukrų, supilti pieną ir vandenį. Visus produktus suminkyti į tešlą ir 30 min.
padėti neuždengtą šiltoje saulėtoje vietoje. Po to į tešlą įmaišyti druskos,
žolelių ir viską gerai išminkyti iki vientisos masės. Palaikyti uždengus (puikiai
tinka vandeniu apšlakstytas varnalėšos ar krienų lapas) dar 60 minučių. Tada
tešlą padalyti į 6-8 porcijas ir iš jų rankomis suformuoti 20 cm ilgio
ritinėlius. Juos galima daryti ir trumpesnius - tada bus daugiau duonelių.
Tešlos ritinėlius spirale reikia apvynioti apie maždaug 20 cm ilgio plonus
iešmelius ir kepti maždaug 30 min. ant grotelių, kol pradės traškėti. Kad
duonelė ne-prikibtų prie grotelių, ją prieš kepant galima patepti aliejumi arba
kepti ant folijos padėklo, ištepto aliejumi.
Kriaušės
su sūriu
4-6
kriaušių
75-100
g mėlynojo pelėsinio sūrio
75-100
g maskarponės sūrio
1
citrinos sulčių
2-3
šaukštų medaus
100
g graikinių riešutų
Šakute
sutrinti sūrį iki kreminės konsistencijos. Tada nulupti kriaušes, perpjauti
pusiau, išimti sėklalizdžius, pašlakstyti citrinos sultimis ir kepti ant
grotelių 3-4 minutes. Įdaryti kriaušių puseles sūrio kremu, pabarstyti
riešutais, pagardinti medumi.
Rengiantis kelionei aplankykite:
Aplankykite literatūrines Biržų vietas:
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą